Personvernerklæring for xID

Personvernerklæring og informasjonskapselerklæring for xID, versjon 1.0 per 16.01.2018.

1. xID er enkel innlogging og registrering

xID er en tjeneste for enkel innlogging og registering av deg hos brukersteder som tilbyr xID. xID er basert på gjenkjenning av de enhetene (PC, nettbrett og mobiltelefon) som du selv velger å bruke xID på.

2. Brukersteder

Brukersteder kan være nettsteder, nettbutikker, offentlige eller private nettjenester, apper eller andre som tilbyr bruk av xID i sine tjenester.

3. Behandlingsansvarlig

BankID Norge AS, org. nr. 913 851 080, Munkedamsveien 45A, 0250 Oslo, er behandlingsansvarlig for behandling av dine personopplysninger i xID.

Du kan be om innsyn i dine personopplysninger hos oss. Krav om innsyn, retting og sletting kan sendes til xid@bankidnorge.no. Ønsker du å slette deg fra tjenesten, kan det gjøres på www.bankid.no/xid.

4. Vår kontroll av din identitet

Vi må være sikre på hvem du er. For å bestille xID-tjenesten første gang, og for å få tilgang til tjenesten på nye enheter, må du logge på med BankID.

5. Hvorfor behandler vi dine personopplysninger?

Formålet med å behandle dine personopplysninger er å kunne bruke xID for enkel innlogging og registrering. Vi må behandle opplysninger om deg for å kjenne igjen dine enheter og for at brukersteder skal få riktig informasjon om deg ved innlogging og registrering.

6. Overføring av dine personopplysninger fra BankID til xID

xID må ha riktige opplysninger om deg for å kunne fungere.

Ved første gangs bestilling av xID skjer overføring av følgende personopplysninger fra BankID-tjenesten til xID-tjenesten:

  • Unikt brukernummer - felles for BankID og xID
  • Fornavn og etternavn
  • Fødselsdato
  • Fødselsnummer

Hvis din(e) BankID(er) endres, vil oppdaterte opplysninger overføres til xID.

7. Overføring av personopplysninger til brukersteder

Du velger hvilke xID-brukersteder du bruker xID hos. Dette gjøres i dialogbokser hos det enkelte brukersted. Brukerstedene du godkjenner vil motta følgende informasjon om deg:

  • Fornavn og etternavn
  • Fødselsdato
  • Unikt brukernummer - felles for BankID og xID
  • Fødselsnummer (dersom de allerede har dette registrert)

Alternativ til å bruke xID, er at du manuelt registrerer deg og logger på. Vi har laget xID for å spare deg for dette.

8. Brukersteders bruk av dine personopplysninger

Hvordan brukerstedene velger å bruke personopplynsingene å bruke personopplysningene som er overført fra xID, vil avhenge av det enkelte brukersteds vilkår. BankID Norge AS har ikke ansvar for et brukersteds etterfølgende bruk av dine personopplysninger. Dersom du ønsker innsyn, retting eller sletting av informasjon hos et brukersted, må du henvende deg til brukerstedet direkte.

9. Sletting av dine personopplysninger. Logger.

Dine personopplysninger behandles inntil du sier opp tjenesten, eller til BankID Norge AS avslutter leveranse av xID til deg. Ved avsluttet tjeneste vil dine personopplysninger slettes fra xID i løpet av 1 måned.

Vi lagrer en logg over din bruk av xID hos aktuelle brukersteder. I tillegg til fakturerings- og driftsformål, er formålet med loggen å ivareta dine interesser og forbrukerrettigheter ved tvister om kjøp og bestilling hos brukersteder. Driftsloggen lagres i 3 måneder.

10. Fra hvilket tidspunkt behandler vi dine personopplysninger?

Dine personopplysninger behandles i xID fra det tidspunkt du velger å ta i bruk tjenesten.

Du vil kunne få forespørsler om å ta i bruk xID ved pålogging med BankID, eller i tilknytning til pålogging eller registrering på ulike xID-brukersteder. xID vil ikke behandle noen av dine personopplysninger før du eventuelt aktivt har bestilt xID.

11. Sikkerhet og enhetssikkerhet

xID er en tjeneste som gjenkjenner dine enheter, som nettbrett, mobiltelefon eller pc.

Du bør derfor sørge for å oppbevare enheter som du har tatt i bruk xID på sikkert. Du bør også sikre slike enheter med skjermlås eller tilsvarende. Du bør ikke la andre bruke slike enheter eller få tilgang til dem. Ikke ta i bruk xID på felles PCer som mange har tilgang til.

Dersom du mister eller blir frastjålet en enhet som du bruker xID på, anbefales du umiddelbart å fjerne xID fra denne enheten. Dette kan du få hjelp til på www.bankid.no/xid.

12. Informasjonskapsler og gjenkjenningsteknologi

Vi bruker informasjonskapsler for å kunne levere xID til deg. xID bruker også en sikkerhetsløsning som henter ut informasjon om din nettleser for å bekrefte at informasjonskapslene ikke er kopiert eller endret. xID vil ikke gi noen tilgang til denne informasjonen.

Du anses for å ha godkjent bruk av informasjonskapsler så lenge dette er skrudd på i din nettleser. Dersom du skrur av informasjonskapsler vil ikke xID-tjenesten fungere.

For å kjenne igjen dine enheter benytter vi en informasjonskapsel med en tallverdi som er unik. Tallverdien er generert tilfeldig og det er ikke mulig å avlede din identitet fra denne. Det er kun vi som har knytningen til din identitet, og denne informasjonen er beskyttet med høyeste krav til datasikkerhet og -tilgang.

xID vil lese ut informasjon om din nettleser for å øke sikkerheten. Slik informasjon omfatter ulike egenskaper som kan hentes ut med standard teknologi (såkalt device fingerprint-teknologi).

xID kan også registrere og lagre øvrige data om din bruk av xID for å ivareta din sikkerhet og for å motvirke straffbare handlinger. Slike sikkerhetsdata kan omfatte brukeratferd og enhetens tilstand. Disse kan benyttes til å detektere avvik fra normale verdier for å motvirke og eventuelt følge opp straffbare handlinger rettet mot deg og/eller brukersted.