bankaxept_tappe_2.jpg

Nordmenn holder hjulene i gang

Etter at kortforbruket falt markant i mars, viser april-tallene at vi er på bedringens vei.

Sammenlignet med samme måned i fjor faller forbruket bare 8,5 prosent. Handlemønsteret vårt er fortsatt påvirket av den ekstraordinære situasjonen vi er inne i, men aktiviteten er i ferd med å øke.

I april ble det foretatt 127,2 millioner transaksjoner med betalingskort i Norge. Det er et fall på 24 prosent i forhold til samme måned i fjor. Samtidig faller omsetningen med bare 8,5 prosent, som da viser at vi i år handler for større beløp av gangen. Nordmenn handlet varer og tjenester for mer enn 50 milliarder kroner i april.

Årets påske har også påvirket tallene, som viste en forsterket vekst. Da var kortforbruket tilnærmet normalt, som mest sannsynlig er fordi alle måtte holde seg innenfor landets grenser gjennom påskeferien.

Kontaktløst vokser fortsatt

Nordmenn har sannsynligvis også blitt svært bevisste smittespredning også når vi ser på betalingsmønsteret. Flere og flere velger å betale kontaktløst, slik at de unngår å berøre kontanter eller betalingsterminaler.

I april steg andelen av kontaktløse transaksjoner med hele 27 prosent sammenliknet med mars, som også var rekordmåned med hensyn til kontaktløs betaling. Nå er andelen kontaktløse betalinger med BankAxept på hele 64 prosent.

Utviklingen er hjulpet på vei av butikker som aktivt oppfordrer kundene til å betale kontaktløst. I tillegg er grensen for kontaktløs betaling uten PIN økt fra 400 kroner til 500 kroner i mars. Dette gir muligheten til å foreta enda flere kortkjøp uten å komme i berøring med betalingsterminalen. Man kan betale kontaktløst på alle beløp, også de over 500 kroner, men da må man taste PIN-kode.