Hele Norge tar en digital dugnad

Denne teksten har vi først og fremst skrevet for å heie frem alle som hjelper, støtter og holder hjulene i gang i disse dager. Hverdagen vår er plutselig litt annerledes, og på få dager har en stor del av befolkningen kastet seg rundt og arrangerer nå digitale dugnader for alt fra konserter til handling i borettslag.

brakkesyke_2020.png
Har du brakkesyke? Ta deg en tur på konsert på mobilen og betal artisten med Vipps. Logoen er laget av Sten Ove Toft :)

Hjelp en nabo i nød

Alt fra privatpersoner til hele bransjer merker konsekvensene av den siste uken på kroppen. Arrangementer utsettes og avlyses, folk er plutselig i karantene i eget hjem, og ingen kan si noe om hvor lenge dette vil vare. Alt vi vet er at det har store økonomiske konsekvenser for landet vårt.

Heldigvis finnes det lyspunkt. Takket være et brennende engasjement fra befolkningen iverksettes tiltak som gjør at utsatte grupper i samfunnet får det bittelitt lettere. På få dager har begrepet “digital dugnad” spredt seg fra nord til sør i landet vårt, og det dukker daglig opp nye dugnader. Det er inspirerende å se at vi nordmenn har såpass med dugnadsånd!

Vi heier også litt ekstra på OBOS, som gjennom gratisappen Nabohjelp oppfordrer folk til å støtte hverandre. Finn.no opprettet nylig Konronahjelp der man kan tilby å hjelpe andre. Denne helgen har over tusen nabohjelpere tilbudt sin hjelp. Mange tilbyr seg å gå i butikken for naboen og over flere tilbød seg å være barnepass for de som på jobb. Mange trenger også hjelp - og alt fra behov for parkeringsplass til helsepersonell som må på jobb, til nye pensler for folk som kjeder seg inne og familier som ønsker å låne en firebent hund for en forfriskende gåtur med barna har blitt løst. OBOS oppfordrer de som trenger hjelp til ting i forbindelse med karantene å be om det i denne appen, og de som har kapasitet til å bistå sine naboer. Dette stiller vi oss bak.

Behovet for hjelp og medmenneskelighet er nok fortsatt bare i startfasen, og vi tror dette vil bli enda viktigere i tiden som kommer.

Bortfall av oppdrag treffer mange

Det er mange bransjer som går tøffe tider i møte. En av de som som har hatt rask konvertering til digitalt univers er kulturbransjen. Artister som lever av å gi andre glede i kraft av sitt talent, det være seg musikk, teater, dans, kunst eller andre kreative uttrykk, står nå uten oppdrag. Er det noe vi trenger nå, er det litt ekstra glede i hverdagen, og nettopp derfor er det fantastisk å se at det også her finnes rom for digitale dugnader.

Brakkesyke 2020 og DigitalScenen er to av mange Facebook-grupper som har dukket opp den siste uken. På Brakkesyke streamer artister konserter live slik at du kan få en kulturell opplevelse rett hjem i stua. Til gjengjeld oppfordres alle til å vippse en slant til artisten, på samme måte som at du ville betalt for en billett til en vanlig konsert. Tilsvarende blir det satt opp live-fremføringer av scenisk kunst på DigitalScenen.

Beløpene er frivillige og ment som en liten støtte og klapp på skulderen til de som lever av å glede andre gjennom kultur. Vi håper på enda flere slike tiltak fremover så vi er sikret herlige kulturelle uttrykk også i fremtiden.

Det er mange mange mange flere som burde løftes i denne teksten. Flere bransjer er sterkt berørt, og det er dessverre ikke alle som kan løses med digital dugnad.

Heldigitale innsamlingsaksjoner

Noe vi kanskje glemmer litt oppi alt dette er de som allerede gjør dugnader for samfunnet, i form av innsamlingsaksjoner. Det er ikke lenger mulig med bøssebærere som går dør til dør, men det betyr ikke at det viktige arbeidet skal stanses.

Nå har flere store innsamlingsaksjoner gått over til en heldigital løsning. Alt fra Krafttak mot Kreft til Fasteaksjonen og diverse påskebasarer varsler at all donasjon foregår digitalt i år. Vi håper givergleden fremdeles er stor, selv om hverdagen vår har blitt kraftig endret.

Så da avslutter vi med å si: Vask hender, hold avstand hvis du kan og send hverandre digitale klemmer og high fives. Vi vet at det er viktigere enn noensinne at det er enkelt å betale og ta betalt - og selvsagt gi og få penger. Det skal vi ivareta på en trygg og sikker måte fremover.

Trenger du koronaråd?

mobil_trykk.png

Koronaråd for bedrifter

Hverdagen er snudd på hodet og butikkene må tenke nytt for å nå kundene sine. Her en guide for hvordan bedriften din kan få berøringsfri betaling med Vipps på døren, i kassa og i nettbutikken.

Se våre koronaråd til din bedrift