20211208_VIPPS_Vegar_Heir_063.jpg

23.12.2021

Kommersiell leder Vegar Heir i Vipps slår fast at apotekene er den soleklare vinneren når man måler transaksjonsbeløp gjort med BankAxept-kort fra 1. til 22. desember med samme periode i 2020.

Neppe under juletreet
- Denne bransjen har en vekst på hele 20 prosent. På de to neste plassene følger dyrebutikker og leketøysbutikker med en vekst på henholdsvis 16 og 11 prosent i transaksjonsbeløp i desember fra 2020 til 2021 gjort med BankAxept i årets julemåned, sammenlignet med fjorårets, sier Heir.

Han er imidlertid tvilsom til om veksten hos apotekene gjør at det vil bugne av diverse helseprodukter under juletreet. Heir tror den store økningen må ses i sammenheng med et produkt som ikke var til salgs i desember 2020.

- Hurtigtester til hjemmebruk ble først tilgjengelig for åpent salg i sommer. Jeg antar at utviklingen i pandemien, og folks ønske om å teste seg selv, er hovedgrunnen til desember-veksten hos apotekene har vært så stor i både transaksjonsbeløp og antall transaksjoner.

Dette bekreftes av kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekerforeningen.
- Hurtigtester er en svært populær vare for tiden. Akkurat nå nærmest flyr testene ut av hyllene. Da er det helt naturlig at den enorme etterspørselen gjør utslag i samlet beløp og transaksjoner, sier Soldal.

Netthandel fortsetter å øke
I de typiske gave-kategoriene, som representerer den tradisjonelle julehandelen, er det også en markant økning i antall transaksjoner gjort med BankAxept i desember. Aller størst er veksten i leketøy, med 9 prosent vekst, sammenlignet med i fjor. Deretter følger sport og fritid, og klær, sko og tilbehør som har en vekst på henholdsvis 8,7 og 6 prosent.

Klær, sko og tilbehør er også den julegave-kategorien som topper listen over hvilke bransjer som opplever størst økning i netthandel med Vipps i desember i år, sammenlignet med desember i fjor. Elektronikk og hvitevarer, og møbel og interiør, vokser også mye med Vipps.
- Julehandelen startet tidlig i år, både i butikk og på nett, men er du ute i siste liten er det alltids en mulighet for å legge inn en digitalt innpakket pengegave i Vipps, legger Heir til.