En real Vipps-fuckup

SoMe0027_Mangfold LinkedIn_1200x628_v2.png

12.6.2022
Vi som selskap har begått en tabbe. Og ikke bare det – vi har gjort samme feil, hver dag, i sju år. Feilen er nå rettet opp, og tiden har kommet for å beklage og se seg selv litt i speilet. 

Kort forklaring: Når noen i Vipps trår feil i jobben sin, er alle flinke til å dele episoden med kolleger i en egen internkanal som heter «Vipps-fuckups». I den beskriver vi hva vi har gjort feil, og ofte sier vi noe om hvorfor.

«Fuckup»-kulturen står veldig sterkt i Vipps. Vi er stolte av den, og vi opplever at den sier noe om takhøyden, den sosiale tryggheten og friheten folk har til å tenke nytt og annerledes. Når det er sagt, så er det nettopp manglende evne til å dele det beste med kulturen vår utad, som utgjør kjernen i vår siste tabbe.

På vår egen hjemmeside og i stillingsannonser har vi alltid beskrevet hva vi gjør. Samtidig har vi utelatt det aller viktigste, nemlig å beskrive hvordan våre ansatte er og hvilke kolleger vi ønsker oss.

Jepp, vi vet - veldig, veldig klønete.

For at Vipps skal fortsette å lage de beste produktene for alle, må nemlig alle være med å lage de beste produktene. Enkelt og greit. Derfor sier det seg selv at alle typer medarbeidere er ønsket hos oss, uavhengig av bakgrunn, kjønn, kjønnsidentitet, legning, etnisitet, religion, funksjonsevne og alder.

Hvorfor vi har utelatt  å kommunisere dette eksternt fram til nå? Allerede da Vipps ble et selskap i 2015 vurderte vi å si tydelig ifra om hvor avhengig vi er av mangfold og inkludering for at vi skal lykkes. “Alle skjønner vel det?», var tanken. Så gikk årene, og nå innser vi: Nei, alle skjønner ikke det. Folk diskrimineres fortsatt i ansettelsesprosesser i Norge, og noen føler seg ekskludert på grunn av hvem de er. Derfor er det viktig for Vipps å være tydelige på hva som er vår holdning.

Nå sier vi klart ifra om dette under «Om oss» og «Jobb i Vipps» på vipps.no. Det gjør vi også i alle Vipps-stillingsannonser. Denne lille, men viktige endringen betyr selvsagt IKKE at vi endelig er i mål med vårt inkluderingsarbeid! Vi kommer garantert til å gå på snørra igjen. Men nå har vi i hvert fall delt en rykende fersk Vipps-fuckup på temaet, og kanskje bidrar den til at noen andre blir enda flinkere enn oss.