helse_cover_1920_1000.jpg

Få allergimedisinene rett hjem, uten å nyse på naboen

Allergitiden er her og medisinskapet er kanskje tomt? Du trenger ikke gå til lege eller apotek for påfyll av medisiner. Alt kan fikses på nett fra kjøkkenbordet med BankID.

Det jo fantastisk at vi kan løse det meste på nett, enten det er å bestille eller fornye resepter rett hjem, eller å få snakket med legen. Det er til stor hjelp for alle som er forkjølet eller har allergi og som ikke bør oppsøke legekontor og apotek i disse dager.

Det er utviklet en base med alles resepter og journaler i Norge. Det betyr at leger og apotek har informasjonen de trenger for å hjelpe hver og en av oss på en god måte. Du trenger med andre ord ikke bruke din faste lege eller apoteket på hjørnet, men kan velge fritt blant leger og apotek.

Slik fornyer du resepter på nett

Fornyelse av resepter kan gjøres på nett hos de fleste legekontorer, uten å oppsøke legekontoret fysisk. Ofte er det et enkelt skjema som fylles inn på legekontorets hjemmeside, eller så sender du bare en SMS om hva du trenger.

Du kan også bestille resepter fra nettleger som Kry, Eyr, Besøklegen.no og Hjemmelegene.no. Hos noen av de private legekontorene kan det være gratis å fornye en resept.

Før du skal fornye en resept, kan du sjekke de gamle reseptene dine på helsenorge.no på Mine resepter, så vet du hva du skal ha. Du logger inn med BankID, og kan også sjekke reseptene til dine barn.

Slik bestiller du medisiner på nett

For å beskytte apotekansatte og de som ikke klarer eller kan bestille på nett, er det smart å bestille medisinene på nett med hjemlevering. De fleste apotekvarer kan leveres hjem på døren eller i postkassen, også reseptvarer. Du logger deg som regel inn med BankID, huker av for hvilken medisin, og deretter velger du hvordan varene skal sendes.

Har ikke ditt faste apotek på hjørnet hjemkjøring, kan du velge blant alle apotek og utsalgssteder for medisiner som er godkjent av helsemyndighetene. Prisen for hjemkjøring varierer, og i noen tilfeller er det helt gratis.

Godkjente apotek

Godkjente nettapotek og andre utsalgssteder

Vil du ha hjelp av andre eller hjelpe andre?

Det er også mulig å gi fullmakt til noen som kan hjelpe deg med å holde styr på resepter og medisiner på dine vegne. Du gir fullmakter ved å logge inn med BankID på helsenorge.no og dermed kan en slektning eller nærstående hjelpe deg med reseptoversikten ved å logge inn på helsenorge.no med sin egen BankID.

Føler du deg litt forkjølet?

Hvis du eller noen i hjemmet er forkjølet eller mistenker koronasmitte, skal du uansett holde deg mest mulig hjemme. Ikke oppsøk legen fysisk, men ta kontakt på telefon, video eller sms hvis du trenger råd eller medisiner. Meld fra til helsemyndighetene via helsenorge.no dersom du mistenker at du er smittet: https://helsenorge.no/koronavirus/koronasmitte

Sitter du karantene eller isolasjon, er saken klar; ikke gå ut! Bestill hjemlevering eller få naboer eller slektninger til å hente ting for deg.
Les mer om symptomer og tiltak på helsenorge.no

Se anbefalingene fra Folkehelseinstituttet (FHI)